Næringslivets Konkurranseutvalg dømmer til fordel for maursikker isolasjon

0

To rivaler braket nylig sammen i Næringslivets Konkurranseutvalg (NKU) over deres respektive markedsføringsstrategier i Norge. I en fersk dom fra NKU slo det lille foretaket Foamglas Nordic AB tilbake på bransjeorganisasjonen EPS Gruppen sin klage på hvordan Foamglas markedsfører sitt isolasjonsprodukt.

Tenk deg hundretalls eller tusentalls av maur som gnager seg inn i bygningen og oppretter kolonier som er vanskelig å bekjempe, og som igjen fører til unødvendig stor bruk av maurgift. Dette er spesielt uheldig i barnehager og skoler da barn er vesentlig mer utsatt for giftstoffer.

Maur trenger ved etablering av nye kolonier; sikkert og lett materiale å bygge i, varmekilder og næringsgrunnlag i nærheten. Da er isolasjonen som brukes under støpt dekke i dag svært utsatt.

Men det finnes en løsning på dette problemet, og det er å bruke isolasjon ikke maur klarer å etablere seg. Både erfaring over tid og forskning viser at maur etablerer seg raskt i polystyrenprodukter, mens celleglass baserte isolasjonsmaterialer som for eksempel Foamglas, er maursikre.

Proan 5

Stokkmaur

 

I en formell undersøkelse til skadedyrselskaper gjort 2010, fant Folkehelseinstituttet ut at cirka 40% av alle maurproblemer i bygninger var koblet til polystyren. I den forbindelse ble det også sendt en bekymringsmelding til Direktoratet for byggkvalitet. Et selskap oppga at så mye som 90% av maurjobbene som ble utført var relatert til bygninger som hadde varmekabler og polystyren. Samme år rapporterte 2 av de ledende leverandørene av insektgift at de har mer enn doblet sitt salg av maurgift de siste 10 årene.

Selv om fukt- og råteskader er en stor årsak til at maur etablerer seg i bygninger, så ble det fastslått av Folkehelseinstituttet i 2012 at maurarter som; stokkmaur, svart jordmaur og sauemaur etablerer seg i helt tørr polystyren. Og at maurene kan etablere seg i polystyren allerede etter kun få dager.

Dom til fordel for Foamglas
I den nye dommen fra NKU sier dem at Foamglas har rett til å markedsføre produktene som «maursikker isolasjon», samt at de får lov til å vise frem maurskadet polystyren på messer, foredrag eller lignende. Foamglas ble også frikjent på punktet at de ikke hadde oppgitt priser på sine produkter, samtidig som de fremhevet produktenes egenskaper. NKU dømte også at ikke Foamglas hadde markedsført sine produkter i strid med markedsføringsloven § 27, og at de heller ikke hadde brutt markedsføringsloven 25.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foamglas plater

– Vi er meget fornøyde med denne dommen ettersom det viser Foamglas sine fantastiske egenskaper i forhold til å fjerne maurproblemer i bygninger, sier Bjørn Ask, salg- og markedssjef i Foamglas.

– Det bør i den forbindelse nevnes at det i Forskrift om tekniske krav til byggverk (TEK10) står at; byggverk skal plasseres, prosjekteres og utføres slik at det oppnås tilfredsstillende sikkerhet mot skader eller vesentlige ulemper fra naturpåkjenninger, forsetter Ask.

Det eneste punktet ikke Foamglas fikk medhold i av NKU var Foamglas sin påstand om at maurproblemer i bygninger er et økende problem. Årsaken var at NKU mente ikke denne påstanden var tilstrekkelig dokumentert. Skadedyrbransjen hevder det motsatte.

Kjent problem i polystyren produkter.
Problemet med maur og maurskader i polystyren har vært kjent siden tidlig 80-tallet og det er trolig at maurproblemene har økt i takt med utbredelsen av polystyren som isolasjonsmateriale.

– Jeg må være litt forsiktig med hva jeg sier da jeg har fått noen mindre hyggelige brev av advokatene fra disse polystyren produsentene, ler Kenneth Ervik, NTF-sertifisert takstmann i Tønsberg Skadedyrkontroll AS og forfatter av boken; Effektiv bekjempelse av maur.

– Det finnes ingen tvil om at maur og maurskader i polystyren er et problem, og et økende problem. Det skal bli interessant når Direktoratet for byggkvalitet starter å forstå omfanget, og hva de skal gjøre med dette, forsetter Ervik.

Christian Krogstad fra ABS Skadedyrkontroll AS er enig med Kenneth Ervik;

– Vi anvender mye polystyren i norske bygningskonstruksjoner og jeg tror dette vil fortsette. Logisk sett kommer dermed også maurproblemet å vokse.

2012-17

Christian Krogstad. Foto: SkaBra

Takstmann Olaf Abell fra Byggrådhuset AS sier han ser problemet i sitt daglige arbeide og sier;
– Salget av gjør-det-selv prosjekter med lettvinte polystyren produkter har de seneste 10-15 årene eksplodert.

Abell mener problemet med maur og maurskader i denne type isolasjonsprodukter vil få mer oppmerksomhet de neste 5 årene.

Sluttbrukerne som er de riktige vinnerne
Det er viktig at brukere får oppgitt nødvendig informasjon om produkter som er i markedet, positive og negative egenskaper. Med NKU sin dom er det sluttbrukerne som fremstår som de riktige vinnerne.

Når spørsmålet om hva denne dommen vil medføre til, svarer Ask;

– For at brukere skal kunne gjøre et korrekt valg av byggematerialer, må fakta og riktig informasjon være tilgjengelig. Forbrukere fortjener også å ha ulike valg blant produkter, byggetekniske løsninger og priser.

Del med dine venner.

Om denne forfatteren

NewsUp er en ny nettavis og nyhetsaggregator for hendelser der nyheter og artikler styres av leserne. NewsUp får også tips om saker som burde belyses, som vi selv lager artikler om og legge ut.